‘We willen dat iedereen genoeg heeft’
In onze uitingen vertellen we graag over de impact van sponsoring op kinderen in India, Kenia, Oeganda en alle andere landen waar we werken. Maar wist u dat sponsoring ook impact heeft op de sponsors zelf? Dit blijkt uit interviews die we regelmatig bij sponsors afnemen.
Ruim tien jaar geleden besloot de familie Bekkink om een deel van hun inkomen te besteden aan goede doelen. Ze wisten nog niet welke organisaties ze wilden steunen, maar één ding stond vast: Red een Kind moest een van de doelen zijn. Moeder Lisette: “Ik ken Red een Kind sinds mijn jeugd, ik draag ze een warm hart toe.”
Van betekenis
Het gezin sponsort de Keniaanse Valesi. Zij is niet het enige kind dat de familie Bekkink sponsort. Vader Jaap-Jan: “Na ons trouwen hebben we uitgerekend hoeveel geld we van ons inkomen konden weggeven. Zo besloten we dat we drie kinderen konden sponsoren. Er zijn in Nederland veel mooie goede doelen en daarom wilden we verschillende organisaties steunen. Waarom we dat doen? Er zijn zoveel mensen die het minder dan wij hebben, maar wij willen dat iedereen genoeg heeft. Sponsoring is een mooie manier om van betekenis te zijn.”
Een mooi doel
Jaap-Jan vertelt dat je bij Red een Kind bovendien niet alleen het kind ondersteunt, maar het hele gezin en het dorp eromheen. Lisette: “Dat is zo onderscheidend en het lijkt me een supergoede aanpak. Als je ook in de omgeving investeert dan krijg je een vliegwieleffect. Uiteindelijk geef je geen geld zodat iemand tijdelijk kan rondkomen, je wilt dat iemand ook echt een toekomst kan opbouwen.” Jaap-Jan: “En als dat lukt, dan kan de sponsoring stoppen. Zo eindigde ook de sponsoring van ons vorige sponsorkind. Dat is een mooi doel.”
Ontmoet Gibani
De elfjarige Gibani en haar moeder wonen in de heuvels van Gajapati, in India. Ze komt graag bij het kindcentrum van Red een Kind in haar dorp. Ze vertelt waarom dat zo belangrijk voor haar is.
Wat merk je van het project van Red een Kind?
“Het kindcentrum is de enige plek waar ik kom, verder ben ik altijd thuis. Van mijn moeder mag ik niet buiten het dorp gaan, het is daar niet veilig.”
Wat is er sinds het programma veranderd?
“Ik leer nu heel veel goede dingen. Bijvoorbeeld dat ik mijn handen moet wassen voor het eten en hoe we moeten samenwerken. Ik doe altijd mee met de spelletjes die we spelen, ik leer liedjes zingen en hoe ik kan vertellen als ik iets niet leuk vind.”
Mede dankzij uw steun…
Won de Indiase Rinku een prijs. Rinku is acht jaar en zit in groep drie. Hij gaat graag naar het kindcentrum in zijn dorp. Voorheen had Rinku weinig zelfvertrouwen en deed hij niet mee aan activiteiten op school. Maar dankzij het kindcentrum ontdekte Rinku dat hij gek is op sport! Hij overwon zijn angst en begon enthousiast mee te doen aan allerlei evenementen. En met succes: hij won de eerste prijs bij een hardloopwedstrijd van zijn district. Hij mocht daar zijn school en het kindcentrum vertegenwoordigen en is supertrots op zijn prijs. Doorzetten loont! Verhalen zoals die van Rinku bevestigen hoe belangrijk het is dat kinderen opgroeien in een veilige omgeving waar ze hun talenten mogen ontdekken en de ruimte krijgen om te groeien.