Skip to main content

Red een Kind Noodfonds

Dankzij het Noodfonds veranderden de levens van kinderen in DR Congo. De situatie in dit land blijft gecompliceerd. Aanhoudend geweld, gevechten tussen gewapende groeperingen, honger en een gebrek aan middelen voor de basisbehoeften hebben grote impact op hele dorpen tegelijk. In dit grootste land van Afrika zijn meer dan zeven miljoen mensen op de vlucht. Werken met ons meerjarig dorpsprogramma is hier onmogelijk, daarom helpen we via het Noodfonds kinderen in nood, waar we kunnen.

De kinderen van Masisi

In 2023 startte Red een Kind met het programma Kids@Risk in het gebied Oost-Kivu. Omdat in dit gebied de onrust groot blijft en het geweld van tijd tot tijd oplaait, was dit een langzaam, moeilijk en vaak ook spannend proces. Uit veiligheidsoverwegingen moesten we onze activiteiten regelmatig pauzeren. Maar ondanks alles gingen onze collega’s aan de slag voor kinderen hier die dat het meest nodig hebben; de kinderen in Masisi.

In dit gebied wonen veel mensen die op de vlucht zijn geslagen voor geweld. Uit angst voor nieuwe conflicten houden ouders hun kinderen vaak bij zich, in plaats van ze naar school te sturen. Maar onderwijs volgen is ongelooflijk belangrijk. We lanceerden daarom de campagne Back to School. Met deze campagne moedigen we ouders aan hun kinderen, en dan met name meisjes, terug naar school te sturen.

Mede dankzij uw steun…

Kunnen Alliance en Neema naar school. Dit is niet vanzelfsprekend in DR Congo. Schooldirecteur Roger vertelt: “Leerlingen in dit gebied leven in grote armoede. De meesten van hen komen zonder pen, uniform en soms op blote voeten naar school omdat hun ouders de middelen niet hebben. Sommige leerlingen zie je vandaag in de klas, maar morgen zijn ze afwezig omdat ze hun ouders zijn gaan helpen brandhout te zoeken of helpen met andere klusjes thuis. We zijn dankbaar dat onze school mag meedoen met Back to School. Het zal deze kinderen echt helpen om goed te leren en op school te blijven.” Een stevige eigen rugzak is voor de kinderen een stimulans om naar school te blijven gaan. In de rugzak zitten spullen zoals pennen, kleurpotloden en schriften. “Ik zal heel zuinig zijn op mijn schooltas”, vertelt de negenjarige Alliance aan haar klasgenoot Neema. “Als Red een Kind volgend jaar weer langskomt, zullen ze me er nog steeds mee zien. Ik ben er dol op!”

Drie basisscholen ontvingen rugzakken vol schoolmaterialen zoals een pen, schriften en boeken voor 444 leerlingen. Daarnaast bouwden we twee klaslokalen voor kinderen tussen de vier en zes jaar oud. Hierdoor kunnen nog eens tachtig kinderen weer naar school. Ons team trainde docenten in het gebruik van schoolmaterialen, maar ook hoe ze om kunnen gaan met het geweld in dit gebied en de trauma’s die daardoor ontstaan.

Niet meer onzichtbaar

Een andere bijzondere gebeurtenis eind 2023 was de uitreiking van een geboortecertificaat aan 1.500 kinderen in Masisi. Zij staan nu officieel geregistreerd bij de burgerlijke stand waardoor ze niet langer staatloos zijn. Als geregistreerd burger van DR Congo zijn ze niet langer onzichtbaar en hebben zij recht op bescherming.

We hebben grote bewondering voor onze collega’s in DR Congo om hun moed en doorzettingsvermogen. Het team werkt onder extreem moeilijke omstandigheden, maar met een ongelooflijke motivatie om impact te maken op de levens van kinderen in hun land. Ze staan op tegen geweld en verspreiden een boodschap van hoop en een kansrijke toekomst voor élk kind.

Nieuw: Noodfonds ook voor Zuid-Soedan

Eind 2023 voegden we Zuid-Soedan toe als bestemming voor het Red een Kind Noodfonds. Ook dit land kent een lange historie van conflicten. Hierdoor is nu de meerderheid van de inwoners van het land afhankelijk van humanitaire hulp. We zijn dankbaar dat we hier aan de slag kunnen met de focus op jonge kinderen en hun ouders.

In de regio Pibor startte Red een Kind ook het Kids@Risk-programma. De komende periode gaan we aan de slag met de bouw van twee peuter-/kleuterscholen, traumazorg, schooltuinen, trainingen van leerkrachten en activiteiten waardoor kinderen leren over hun rechten, bijvoorbeeld de boruboru-games, een lokale sport.

Beeldrechten:
Anneke Jagau
Aristide Muco
Jeroen van Loon, Compass Media
Marijn Fidder
Michel Lunanga
Pandian S.
Red een Kind
Serrah Galos
Redeenkind.nl
InZine • BladenMakers.nl